Onzekere Catechismus

Vragen en antwoorden van nu. Een 40-dagen-challenge. Maart-april 2022

Bekijk de Onzekere Catechismus die we maakten hier

Hoe het werkt

Met iedereen die meedoet, schrijven we in 40 dagen een nieuwe catechismus. Ieder voor zich - en tegelijk samen. Een beetje geholpen door de klassieke catechismussen, selecteren we de relevante vragen voor nu. En we formuleren er nieuwe antwoorden op. Of we schaven de oude antwoorden wat bij.

Na 40 dagen heb jij je eigen catechismus - een document dat jou vertelt hoe je in het leven wilt staan.

En als we onze vragen en antwoorden bij elkaar leggen, zijn we klaar: de onzekere catechismus is een feit.

 

Meld je aan

Doe mee:

=> app ‘onzeker aan’ naar 06 27 88 07 20

=> instappen na 2 maart: geen probleem!

40 dagen lang

Vanaf woensdag 2 maart:

=> elke dag een appje

=> elke week een categorie (zie onder)

=> na 40 dagen je eigen catechismus

Na afloop: vieren

Op 2e Paasdag gaan we het resultaat vieren, op een speciale dag, buiten (en binnen) tussen 14:00-17:00 op de Eemlandhoeve in Amersfoort

 

De categorieën

 
  • Bijna elke catechismus begint met deze vraag. Welke antwoorden worden er gegeven? En wat zou jij zelf zeggen?

  • Een klassieke catechismus neemt de bijbel als vanzelfsprekend uitgangspunt. Dat is vandaag de dag minder vanzelfsprekend. Hoe sta jij daarin? Wat inspireert jou? En stel dat de bijbel daar een rol in heeft - hoe wil je ‘m dan lezen?

  • Het leven is te kort om niet te vieren. Om niet stil te staan bij dingen waar we blij mee zijn - en dankbaar. Waar ben jij dankbaar voor? En vier je dat genoeg? Ga mee op zoek naar de manier waarop jij het leven viert.

  • Misschien wel de belangrijkste vraag in onze tijd. Hoe doe ik, in onze complexe wereld, het goede? Temidden van keuzestress, tijdgebrek en messiascomplexen, gaan we op zoek naar een antwoord. Maar we vertrekken bij wat je allang doet. Door dat op te schrijven krijg je zicht op wat je motiveert.

  • Tijd voor het meest uitgesproken deel van deze 40-dagen tijd. Want hier geldt: als we het over God gaan hebben, doen we dat via Jezus. Dat geeft alsnog veel ruimte. Je zou ook kunnen zeggen: Jezus is bij uitstek nou juist niet wat ik denk dat God is. Hoe dan ook: wie is Jezus voor jou? en God? Wordt het niet tijd om dat voor jezelf op te schrijven?

  • Bidden kent vele vormen. Van een kaarsje tot een schietgebedje. Het kan een vorm van dankbaarheid bevatten (week 3). Maar hier plaatsen we het in de context van de toekomst. Wat geloof jij over de toekomst? En, misschien wel belangrijker: hoe heeft dat invloed op hoe je je leven leidt?

  • Bijna geen archaïscher woord dan kerk. Wij spitsen het toe: mensen met wie je door het leven gaat. Iedereen weet hoe belangrijk zulke mensen zijn. Weinig mensen nemen de tijd om er eens bij stil te staan. Om mensen te bedanken. Of om ze af te stoten.

Een cate-watte?

Een catechismus.

Zo’n 500 jaar geleden echt een ding geworden, maar voor die tijd eigenlijk al heel gebruikelijk. Een boekje waar de christelijke leer in wordt samengevat. Vaak met vragen en antwoorden.

Is de bijbel waar?’ is bijvoorbeeld een vraag. Of: ‘wat betekent het woord ‘Amen’? Maar ook: ‘wat is de zin van het leven?

Veruit de meeste kerken schrijven ergens op wat ze precies geloven. Catechismussen (catechismi, voor nerds) zijn daar een vorm van. Altijd wordt benadrukt dat de vragen en antwoorden rechtstreeks uit de bijbel stammen. Soms krijg je het gevoel dat de samenvatting (de catechismus) belangrijker wordt dan de bron (de bijbel). Toch is een catechismus ook een goed idee: als opstapje om meer te weten te komen.

Wie verzint dit?

STROoM Amsterdam

Een soort kerk!

Platform Thomas

Platform radicale theologie in Nederland

Onzeker weten - het boek

De auteurs van Onzeker Weten